Rusland, USA og Kina opruster i Arktisk – med Grønland i en sandwich

Rusland har indtaget Sovjetunionens rolle i verdenspolitikken. Vi er midt i en ny kold krig. Og den bliver koldere og koldere. Grønland spiller her en central rolle, ikke med oprustning, men med sin beliggenhed. Thule basen bliver vigtigere og vigtigere for USA. Den ligger nemlig dér, så langt fra USA som muligt, så indgående fly og missiler kan spores bedst muligt, missiler fra Rusland og Kina. Rusland, USA og Kina opruster.

Af Laurids Mikaelsen, foredragsholder og skribent, fhv. ambassadør.

Den 2. november 2020. Revideret den 5. november 2020.

Thule-basen er af stærkt stigende betydning for USA. Den er en central del af USA’s forsvar, men er også særdeles udsat for et russisk eller et kinesisk angreb. Basen siges at være lige så stor som Bornholm, 590 km2. Thule Air base ligger halvvejs mellem Washington DC og Moskva. Den er bemandet med 600 mand, 400 civile og 200 militære, men der er opført veje og mange bygninger, som rummer sovesale og kantiner til en væsentlig forøgelse af mandskabet. Der er også et hospital, foruden – naturligvis – en lang landingsbane.

Basen opvarmes fra et centralt varmeanlæg, hvorfra der føres varmerør til de mange bygninger, som er spredt over et stort areal. Det skal alt sammen vedligeholdes.

Thule Air Base

Thule-basen kaster også økonomi af til Grønland. Grønland/Danmark havde i mange år servicerings-aftalen for basen ved den dansk/grønlandske virksomhed Greenland Contractors. I 2014 bestemte Pentagon, at den skulle overføres til en amerikansk virksomhed efter devisen, at amerikanske penge ligger bedre i amerikanske lommer. Det skabte harme i Grønland, især fordi Grønland ejede halvdelen af Greenland Contraktors.

Men nu er det ved en aftale af 28. oktober bestemt, at kontrakten fra 2024 igen skal overgå til en grønlandsk eller dansk-grønlandsk virksomhed. Kim Kielsen, formand for det grønlandske landsstyre, jubler, for nu vil amerikanske penge finde vej til landskassen.

Thule Air Base

Denne nyhed falder godt i tråd med, hvad der ellers sker nu, Det er et led i en ny amerikansk politik, som går ud på at gøre amerikanske hoser grønne i Grønland. Andre skridt er navnlig dollars – 12 mio. USD- til forskellige forhold i Grønland og amerikanske universitetsstipendier til unge grønlændere. Beløbet er ikke stort, når man f.eks. sætter det i relation til service-kontrakten for Thule Air Base, som er i størrelsesordenen 400 mio. USD. USA har i øvrigt også i 2020 åbnet et konsulat i Nuuk.

Disse amerikanske tiltag i de seneste år viser, at amerikanerne indser, at det er klogt for at imødegå Russisk og kinesisk oprustning i det arktiske område. I øvrigt har Robert Burke, som er chef for amerikanske flåder i Europa, i oktober 2020 været i København for at drøfte havnefaciliteter på Færøerne og i Grønland.

Vil det forhold, at Joe Biden vinder præsidentvalget i USA ændre på disse forhold? Det kan man ikke forvente. De amerikanske interesser er grundlæggende de samme som hidtil, og det er usandsynligt, at han vil vise svaghed i håndteringen af USA’s forhold til Rusland og Kina. De fleste forventer, at han udenrigspolitisk vil være mere forudsigelig end Donald Trump har været.

Rusland har oprustet, og fortsætter med det. Navnlig har Rusland genåbnet en luftbase fra Ruslands nordligste øgruppe, Nagurskoye-basen. Den stammer fra Sovjettiden, altså den kolde krigs tid, som nu efter mange år er blev kold igen.

Rusland har udviklet nye supersoniske missiler, som er svære at spore, og Kina har udviklet interkontinentale raketter, som i høj høj fart kan række ikke mindre end 12.000 kilometer. Ruslands oprustning i området omfatter også øget aktivitet af u-både i Nordatlanten, ved den grønlandske østkyst.

Der er ikke noget at sige til, at USA ønsker flere landingsbaner i Grønland, og endda gik så vidt som at tilbyde at købe Grønland. Den handel er som bekendt afvist, men i foråret 2021 skal danske politikere forhandle om en stor pose penge til forsvaret af Grønland – og/eller hvordan opgaven kan deles med USA.

Se også: ”Donald Trump versus Kina”. Oktober 2020.

Se også: ”Det amerikanske forsvarsbudget og NATO”. August 2020.

Se også: ”Det amerikanske præsidentvalg – corona, økonomi, beskæftigelse, lov og orden eller Kina. Juli 2020.

Del