Sweet and sour pork

Handelskrigen mellem USA og Kina raser stadig, selv om mange medier har rapporteret, at fredsforhandlinger, fase 1 af 3 faser, er millimeter fra at lykkes. Så måske får vi en slags tilbagerulning af sanktioner, måske en våbenhvile. Kampen om grisebasserne spiller en vigtig rolle.

Af Laurids Mikaelsen, fhv. ambassadør i Kina og fhv. økonomisk ministerråd i Washington.

Den 5. december 2019. Revideret 8. december 2019. Revideret 23. januar 2020. Opdateret 25. april 2020.

Det var Trump, som startede handelskrigen, og det var Kina, som ved enhver udvidelse af krigen svarede igen. Derfor forventer kineserne, at Trump må tage det første skridt tilbage, og så kan Kina følge proportionalt med.

Det er tilbudt af Trump at holde den næste staftold i ro, mod at Kina ophæver nogle kinesiske modforanstaltninger. Den annoncerede amerikanske straftold pr. 15 december går ud på at indføre yderligere 15% told på kinesiske varer til en værdi på 160 mia. USD.

Det er helt ukinesisk, at kineserne bøjer sig for det. Kineserne har hidtil undgået i handelskrigen og i andre forhold at bøje sig for pression. Men det gjorde de tilsyneladende her. Den 6. december annoncerede kineserne, at de vil undtage ”nogle indkøb” fra straftolden for sojabønner og svinekød. Hvor mange indkøb det er er uklart. Og det er uklart, om det får USA til at suspendere den annoncerede forhøjelse af straftold pr. 15. december.

Tilføjet 23. januar 2020: Det er nu sket ved en første aftale underskrevet den 15. januar 2020. Det er første del af en tretrinsraket, og klart den mindste af disse tre delaftaler. Dog sætter kineserne nu tal på, at Kina vil købe amerikanske varer for yderligere 200 mia. USD. Det fremgår ikke hvor meget heraf landbrugsprodukter (svin og soyabønner) udgør. Det fremgår heller ikke, om det kinesiske løfte fra oktober måned om at købe yderligere landbrugsprodukter for 50 mia. USD indgår i beløbet. Det er den aftale Donald Trump udlægger som en kæmpe sejr over Kina, men det er af hensyn til præsidentvalget den 3. november. Hans udlægning af aftalen er – af hensyn til valget – at sejren lover guld og grønne skove for de amerikanske svineproducenter. Det skal nok give flere stemmer på valgdagen.

Trump’s hovedkrav er åbning af Kina for landbrugsprodukter, især svinekød og soyabønner. Kineserne køber faktisk amerikanske svin, men langt fra de mængder, som Kina tidligere har aftaget fra USA. Og amerikansk svinekød er pålagt kinesisk straftold, og står derfor dårligt i konkurrencen med europæiske eksportører.

Midt i det hele udbryder der svinepest i Kina, som har et umætteligt behov for svinekød. Svinekød er en eftertragtet råvare i det kinesiske køkken. Hvor kineserne tidligere levede næsten udelukkende ris, spiser de i dag meget kød, svinekød, kylling og oksekød, og flere grøntsager. Til gengæld spiser de mindre ris.

I USA og Europa kender vi bedst den kinesiske ret sweet and sour pork.

Danske landmænd og Danish Crown tjener godt på handelskrigen mellem USA og Kina og svinepesten i Kina og andre steder. Svinepriserne i Danmark er på det højeste niveau i mange år, og efter en bølgedal for et år siden, er priserne gennem 2019 steget fra ca. 8,50 kr. til i januar 2020 ca. 14 kr.

Kinesiske grisebasser

Men det kan hurtigt vende. Hvis der sker udbrud af svinepest i Tyskland og/eller Danmark, kan priserne styrtdykke. Forklaringen er den, at eksport til det lukrative kinesiske marked og andre markeder uden for EU falder væk, og fører til lavere priser i Europa. Det samme gælder, når Kina igen bliver selvforsynende.

Der er ikke langt mellem gode priser og dårlige priser. Sweet and sour. Den afrikanske svinepest har spredt sig til det vestlige Polen og kan derfra sprede sig til Tyskland. Også derfor bygger Danmark vildthegn ved grænsen til Tyskland for at holde vildsvin ude. Vildsvin med svinepest er typisk smittebærer.

Frem til august 2019 er den kinesiske bestand af svin på et år faldet med hele 39%. Hvad betyder det for den amerikanske eksport af svinekød til Kina? På grund af den kinesiske underforsyning af markedet, har Kina i september måned reduceret afgifter på amerikansk svinekød. Men på grund af handelskrigen og usikkerhed om, hvor den bevæger sig hen, er det amerikanske eksportpotentiale langtfra nået.

Amerikanske svineproducenter er dybt frustrerede. Potentialet for amerikanske producenter er under alle omstændigheder midlertidig, for før eller senere vil Kina være selvforsynet. Traditionelt har den kinesiske import udgjort 0-5% af forbruget.

Sweet and sour pork, cantonese style

I disse tider med handelskrig og afrikansk svinepest er det op og ned, når det gælder kinesiske, amerikanske og europæiske producenters markeder, omsætning, priser og profit.

Kort sagt: Sweet and sour pork.

 Opskrift til 4-6 personer:

  1. 500 g svinekød, helst mørbrad, skæres i 2 cm tern. Mariner kødet i en halv time i en marinade bestående af 2 tsk soya, 2 spsk risvin (eller hvidvin), hvid peber, salt og sesamolie.
  2. Lav saucen. 8 spsk (ris)eddike varmes op i en gryde. Tilsæt 4 spsk sukker (evt. halvdelen brun sukker), 6 spsk tomatketchup og 2 tsk sojasauce. Rør rundt til sukkeret er opløst. Tilsmag med eddike og sukker, så saucen har den rette balance mellem sur og sød. Sæt til side.
  3. Opvarm vok eller gryde, tilsæt 3 spsk olie, som varmes op, og steg kødet til det er gyldenbrunt. Tag kødet op og sæt til side.
  4. Varm 3 spsk olie op og steg hvidløg og ingefær til aromaen frigives. Tilsæt alle grønsager, 1 grøn peberfrugt skåret i mundrette stykker, 1 grofthakket løg, 1 gulerod i tynde skiver, 2 ringe ananas i mundrette stykker. Koger med i 2 minutter. Tilsæt svinekødet, som koger med i to minutter. Tilsmag retten med eddike og sukker til den rigtige balance mellem sur og sød er opnået.
  5. Sweet and sour pork serveres med ris. Retten kan toppes med forårsløg og reven gulerod. Velbekomme.

I kinesisk mad skal der være noget surt og noget sødt, noget blødt og noget sprødt. Her er det søde sukker og ananas, og eddike det sure. Og saucen er det bløde og grøntsagerne er det sprøde. I den sprøde ende af retten kan man tilføje tynde skiver af vandkastanjer. Det søde og det sure; det bløde og det sprøde. Kort sagt: Yin og yang. Du ved ikke, hvad det sure er, hvis ikke du kender det søde; du ved ikke hvad det bløde er, hvis ikke du kender det sprøde. Yin og yang.

Glem ikke, at denne artikel handlede om rivaliseringen mellem USA og Kina om svinekød.

 

Se også “Handelskrigen og aktierne“. August 2019.

Se også “USA’s handelskrig – kan Kina stå for mosten?“. Juli 2019.

Et foredrag om “Kina og USA – rivalisering og magtkamp?” Gå til “Bestil et foredrag” i bjælken ovenfor.

 

 

Del