Kina anno 2019

Den 1. oktober fejrede Kina 70 års-fødselsdagen med en stor parade på Den Himmelske Freds Plads, hvor Mao i 1949 udråbte Folkerepublikken Kina. Kina brugte lejligheden til at vise det nyeste isenkram frem, militære systemer, som får selv USA til at blegne. Imens fortsatte balladen i Hong Kong med hidtil uset styrke.

 Af Laurids Mikaelsen, fhv. ambassadør i Kina.

 Den 4. oktober 2019.

For få dage siden, den 1. oktober, fejrede Kina 70-året for Folkerepublikken. Det er en fejring med mange arrangementer rundt i Kina, men den helt store fest var i Beijing. Man så på fjernsynet et menneskehav uden lige, Xi Jinping på muren, hvor Mao proklamerede Folkerepublikkens fødsel.

Kvindelige soldater i Folkets Befrielseshær.

Men kernen i fejringen var en lang-lang parade, hvor Folkets Befrielseshær viste sig frem, fra kvindelige soldater på rad og række med bare knæ til de mest avancerede nye kinesiske våbensystemer. En dansk officer fra Forsvarsakademiet kommenterede på selve dagen de nye kinesiske våben, som blev præsenteret under paraden i Beijing. Han var meget imponeret, og sagde, at de på mange måder var mere sofistikerede end tilsvarende amerikanske våben.

Det var en kæmpe parade, hvor Kina demonstrerede styrke ved 70-års fødselsdagen. Der deltog mere end 15.000 soldater, store formationer af moderne fly, blandt andet stealth-fly og stealth droner, og kampvogne i massevis, herunder nyt isenkram, nemlig kæmpestore lastbiler med missiler mv., som netop på grund af mobiliteten kan sættes ind hvor som helst i Kina, og derfor er svære at angribe.

Navnlig er der grund til at nævne, at paraden for første gang fremviste et kæmpe mobilt ballistisk missil, DF-41, som kan ramme ethvert mål i USA.

FD-41 missil ved paraden 1. oktober 2019

Den har en rækkevidde på 15.000 km, og kan være fremme inden for 30 minutter. Interkontinentale kinesiske missiler kan frembære adskillige atomsprænghoveder. Mon ikke Kinas nukleare arsenal vil blive stærkt udbygget i årene foran os? Sådan spørger South China Morning Post den 2. oktober.

Et andet moderne missil blev også præsenteret, DF-17, som under flyvning kan skifte retning flere gange, og dermed bliver svære at fange i det amerikanske missilskjold.

I sagens natur deltog flåden ikke i paraden på Den Himmelske Freds Plads. Men til gengæld har kineserne i månederne op til den store dag præsenteret nye flådefartøjer. Men i paraden i Beijing fremviste kineserne kæmpe store ballistiske JL-2 missiler, som kan affyres fra nukleart drevne u-både. De har en rækkevidde på mere end 7.000 km.

Det er vigtigt at holde øje med den militære opbygning i Kina. De siger, at deres mål er at have en stærk hær i 2049! I 2049? Ja, når Kina fejrer hundrede års fødselsdag. Der er altså meget i vente i årene fremover.

Hvis man hertil lægger, at et af Kinas andre mål er at være et rigt land i 2049, kan man yderligere se, at der er plads til en betydelig stigning af militærbudgetterne, formentlig nogenlunde svarende til den årlige GDP-stigning på ca. 6 – 6,5%. Den kinesiske økonomi passerer i år eller næste år den amerikanske økonomi i størrelse, og derefter accelererer Kinas økonomi og vil snart, 2025-35, være dobbelt så stor som den amerikanske.

Ballade i Hong Kong 1. oktober 2019

Mens der festes i Beijing forsøger protestanterne i Hong Kong at fjerne den internationale kikkert fra Beijing for i stedet at stille skarpt på Hong Kong. Stor ballade, navnlig den 1. oktober. Som bekendt er Hong Kong overdraget til Kina af UK, men under den aftalte formel, et land – to systemer.

Hvis man kort skal sige, hvad krisen i Hong Kong drejer sig om, kan man sige det på den måde, at protestanternes foragt mod Kina tager sigte på at frigøre Hong Kong fra kinesisk styre, altså ”to systemer”. Som svar holder Beijing benhårdt fat på ”et land”. Altså ”to systemer” mod ”et land”.

 

 

Se også ”Kina anno 1949”, september 2019.

 Se også ”Formand Xi’s tanker”, november 2018.

 Se også ”Kinesisk propaganda”, august 2018.

 Se også ”Formanden”, februar 2018.

 Se også ”Personkult i Kina”, februar 2018.

Del