Handelskrigen og aktierne

Kina og USA kæmper i handelskrigen. USA melder ud. Og Kina melder tilbage. Sanktioner. Og modsvar. Samhandelen er på vej mod nul den ene vej, og nul den anden vej. Hvad sker der??

Af Laurids Mikaelsen, fhv. ambassadør i Kina og fhv. økonomisk ministerråd i USA.

 Den 6. august 2019.

Handelskrigen raser. Hvad ender det med? Jeg skal tale med min bankrådgiver, men hvad skal jeg sige? Jeg skal have et telefonmøde med hende på torsdag.

Nu vil jeg orientere dig om min analyse. Hvis du retter dig efter den, er det dit eget problem.

 

Jeg har både amerikanske og kinesiske aktier, ikke så mange, men de er vigtige nok for mig. Jeg har jo været embedsmand hele mit liv. Nu er jeg pensionist. Men jeg har altså nogle aktier, både i USA og i Kina.

De er begge raslet ned her i skyggen af handelskrigen. Især efter at Donald Trump lagde ekstra told på hele den kinesiske eksport til USA. Og især endnu mere efter at kineserne svarede igen, for det gør de jo. De lod den kinesiske valuta falde i værdi, så de kunne modvirke den amerikanske told på den måde. Kinesiske varer bliver billigere i udlandet. Har du forstået det? Men så forstår du nok, hvad det vil sige, at kineserne også svarer igen med, at de ikke vil købe amerikanske landbrugsprodukter. Ikke en soyabønne.

Hvornår slutter det? Det ved jeg ikke, men før eller siden slutter det? Det håber jeg i hvert fald. Så er vi sikkert nået så langt, at ikke bare ét søm eksporteres fra Kina til USA og ikke én bønne eksporteres fra USA til Kina.

Så må de da være trætte, skulle man tro. Men kineserne venter på, at det er Donald Trump, som taber pusten først. Han startede handelskrigen, så vi – kineserne – kan vente på, at han afslutter den. Mon ikke han gør det? Det håber vi, tænker kineserne.

Så det gør han jo nok, Donald Trump. Og når han gør det, ja så går aktiekurserne igen op! Tror jeg?

Så jeg siger nok til min bankrådgiver: Jeg beholder både de amerikanske og kinesiske aktier!

 

Del