Huawei

5G er den nye teknologi, som skal gøre internettet meget hurtigere end det vi kender i dag. Det vil være trådløst, udsendt fra master, altså ikke via ledninger og kabler, som vi kender det i dag, fiberkabler, bredbånd mv. Men nu har Donald Trump og USA set sig gale på den store kinesiske virksomhed, Huawei, som har ca. 30 % af verdensmarkedet. Uden beviser beskyldes Huawei for at spionere til fordel for Kina.

Af Laurids Mikaelsen

Den 21. januar 2019. Ikke offentliggjort andetsteds.

Der er her i januar 2019 kommet en ny tvekamp op mellem USA og Kina. USA vil ikke have den kinesiske virksomhed Huawei – verdens største når det gælder netværksleverancer – som udstyrsleverandør, når det nye og banebrydende 5G-netværk skal bygges op, jo før jo bedre. Andre vestlige lande ser ud til at følge trop, Japan, England og Frankrig og muligvis hen ad vejen flere end det. Begrundelsen er, at stadigt flere frygter, at Kina kan benytte netværket til spionage af forskellig art.

Diskussionen tager sit udgangspunkt i Trumps mange gange gentagne beskyldninger, at Kina har stjålet vestlig teknologi, navnlig amerikansk teknologi. Det er der ikke tvivl om. Uden at have forstand på spionage, har kineserne givetvis brugt mange forskellige metoder. Simplest har det vel været at købe nogle eksemplarer af det produkt, som kineserne gerne vil kopiere, skille det ad og se, hvad der er indeni, og så altså kopiere det. En anden metode er at få kinesere ind i vestlige virksomheder, helst i R&D-enheder (forskning og udvikling), og derfra indsamle information af værdi for Kina og kinesiske virksomheder.

Mere nutidige tekniske muligheder er hacking, nemlig at spionen går ind i computersystemer hos myndigheder eller virksomheder og derfra stjæler information om dette eller hint eller slet og ret ødelægger den ramtes aktivitet eller spreder misinformation for at yde indflydelse, som f.eks. Rusland gør. Og gad vide, hvad de store magter, også Kina, kan observere fra det ydre rum?

Kina har uden tvivl drevet den slags aktivitet rettet mod andre lande og deres virksomheder. Men det er helt sikkert, at det har andre også gjort, f.eks. Rusland og USA. Kan vi huske, at Edward Snowden for få år siden afslørede omfattende, amerikansk aflytning og masseovervågning i USA, men også i resten af verden, hvor i øvrigt efterretningstjenester havde bistået NSA med at indsamle oplysninger, aflytte telefonsamtaler og overvåge internettrafik. Snowden offentliggjorde alle disse data.

Og husker vi, at Facebooks stifter og direktør, Mark Zuckerberg, i april 2018 måtte stille op til en sveder i Kongressen i Washington for at forklare misbrug af data fra Facebook i den amerikanske valgkamp. Og så havde Facebook også rodet sig ud i den skandale, som var blevet afsløret af Cambridge Analytika-sagen. Et privat firma havde fingrene nede i Facebooks fakta-kagedåse, med dine og mine personlige oplysninger, men Mark Zuckerberg forsikrede i Kongressen: ”Vi vil fremover gøre vores platform mere sikker”. So far so good.

Nu er det så Huawei, som er kommet i kikkerten. Huaweis 4G netværk har længe tjent os godt i mange lande kloden rundt og indtil videre har ingen efterretningsenhed taget Huawei i at spionere via disse netværk eller på anden vis.

Huawei er markant markedets største spiller, med 30 % af verdensmarkedet, og eksperter vurdere, at en tredjedel af verdens internettrafik går gennem Huawei-udstyr. Tre virksomheder dækker godt 60 % af markedet. Verdens næststørste og tredjestørste leverandører er NOKIA (17 % af verdensmarkedet) og LM Ericsson (14 %). Resten dækkes af andre virksomheder, herunder amerikanske Cisco og Motorola, men også kinesiske ZTE.

Huawei er i dag teknologisk førende, anerkender branchen. Virksomheden bruger mange mia. til forskning og udvikling, og alene denne del af virksomheden, R&D, beskæftiger 80.000 medarbejdere. Og så er Huawai den enkeltvirksomhed, som i 2017 indgav flest patentansøgninger i Europa. Huawei har fået patent på centrale teknologier i 5G-mobilnettet.

Huawei er ikke blot teknologiførende. Huawei er også billigere end vestlige leverandører, ca. 30 %, og vil derfor – hvis de ikke udelukkes af politiske grunde – stå stærkt i licitationer.

Hvis USA blokerer for Huawei-aktiviteter i USA, vil det ikke umiddelbart betyde ret meget for Huawei. Virksomheden og den anden kinesiske storspiller ZTE har i forvejen ikke ret meget business i USA, ”ikke værd at tale om”, skrev South China Morning Post 27. december 2018. Sortlistningen vil altså i beskedent omfang ramme nuværende kundeforhold, men udelukker, at Huawei kan kæmpe om leverancer til fremtidens 5G netværk i USA. Faren for Huawei er, hvis denne holdning – udelukkelse fra markedet grundet mistanke om spionage – spreder sig til andre lande, navnlig de store europæiske lande, Tyskland og Frankrig.

Det med ejerskab skal man i øvrigt være varsom med. Nok er Huawei kinesisk og LM Ericsson svensk, men ejerskabet er ikke nødvendigvis entydigt. F.eks. er Motorola en amerikansk konkurrent til Huawei, men Motorola er 100 % ejet af den kinesiske virksomhed Lenovo, som købte Motorola af Google i 2014.

Hertil kommer, at virksomhederne på mange punkter samarbejder og modtager underleverancer fra hinanden. Hvis man ser på LM Ericsson, har den svenske virksomhed i mange år haft forsknings- og udviklingssamarbejde med Huawei, både i Sverige og i Kina. Hvis Kina faktisk spionerer via Huawei skulle man tro, at LM Ericsson for længst havde opdaget det. I øvrigt har LM Ericsson i den konkrete udelukkelse af Huawei fra 5G-projekter sagt, at det bekymrer dem, og at ”fødekæden” til branchen ødelægges, altså underleverancer.

TDC, en stor kunde for Huawei

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) udtrykker nu, som andre efterretningstjenester i Vesten, bekymring for, at Huawais netværk kan bruges i Kinas spionagevirksomhed. Men det nuværende samarbejde mellem Huawei og TDC har været godt for begge parter, må man forstå. Huawai har leveret og driver alle TDC’s net, 4G-telenetværk og kabelnetværk (bredbånd). Og TDC og Huawai er allerede begyndt at teste 5G-teknologien i Danmark. TDC’s aftaler med Huawei er indgået i 2013 efter granskning og grønt lys fra FE.

Man kan undre sig over, at det netop er Huaweis 5G-netværk som er farligt. Der er jo flere andre, og mere nærliggende måder for Kina til at spionere via tele- og datakommunikation. Via mobiltelefoner, f.eks., som stort set alle er produceret i Kina, også Apples produkter. Stort set alle vestlige virksomhedsledere checker døgnet rundt firmaindbakken via en iPhone, iPad og lignende teknologiske hjælpemidler. Og disse har den fordel, at de også kan se, både den ene og den anden vej.

En anden stor kinesisk virksomhed, Lenovo, producerer computere. Vi har dem stort set alle sammen i vores kontorer, offentlige og private. Mon ikke selv Pentagon har Lenovo-computere? Hvilke muligheder ligger der i det, hvis det handler om spionage?

Uden at have forstand på teknikken i alt dette, forekommer det, at selve tyveriet af data og information vil ske på mange forskellige måder, men det er klart, at ”tyvegodset” skal sendes hjem til spionen, f.eks. via Huawei-netværk eller andre netværk.

Læseren har opdaget, at vi i denne fortælling ikke har talt om, at Huaweis finansdirektør, Wanzhou Meng, datter af Huaweis ejer og grundlægger, Ren Zhengfei, er blevet arresteret i Canada, fordi USA bad om det. Hun er i USA sigtet for, at Huawei har brudt amerikansk lovgivning ved at sælge Huaweis produkter til Iran. Derfor bringes der heller ikke her kommentarer til, at Kina har anholdt fire canadiske statsborgere sigtet for spionage, hvoraf én i januar måned er dømt til døden for narkosmugling. Det er givetvis knyttet til Huawi-sagen og til handelskrigen mellem USA og Kina, altså retaliering fra kinesisk side.

Om Huawei bør udelukkes fra 5G-udbygningen i Danmark er i sidste ende et politisk spørgsmål. Det må være regeringen og Folketinget som vurderer det, bl.a. på grundlag af efterretningstjenesternes input. Det kan meget vel være, at en udelukkelse alt i alt vil være rimelig. Det kommende 5G-netværk vil være meget mere potent end de nuværende netværk, som Huawei opererer i samarbejde med TDC.

 

Se også ”Handelskrigen mellem USA og Kina: Har Donald Trump en plan?”. December 2018.

 Se også ”USA og Kina – handelskrigen”. Oktober 2018.

Bestil et foredrag om ”USA og Kina” her: Bestil et foredrag

Del