Lov og ret i Polen

I Polen er det partiet Lov og Ret, som styrer landet. Under ledelse af partiformanden, Jaroslaw Kaczynski, har Lov og Ret-flertallet, altså præsidenten, regeringen og Parlamentet, reformeret Polen på en stærkt bekymrende måde. Partiet har navnlig angrebet den frie presse og de uafhængige domstole. Det har fået Europa-Parlamentet til at starte den procedure i EU-traktaten, som kan ende med, at Polen mister stemmeretten i EU. Der blæser nye nationalistiske vinde i Polen, men folket er delt. Mange protesterer i gaderne, foran præsidentpaladset og ved parlamentsbygningen.

 Af Laurids Mikaelsen, fhv. ambassadør i Polen, Kina og Litauen

Den 6. december 2017. Offentliggjort i Jyllands-Posten som kronik den 26. november, redigeret og moderat forkortet, under overskriften ”Hvad er det, der sker i Polen?” Se her.

Den 15. november 2017 vedtog Europa-Parlamentet en helt speciel resolution. Det er første gang, det sker, for resolutionen iværksætter den procedure i EU-Traktaten, som kan føre til, at et medlemsland – her Polen – mister stemmeretten.

Begrundelsen er, som forklaret af et medlem af Europa-Parlamentet, at ”Polen ikke opfylder de løfter, som skulle afgives for at Polen kunne blive optaget i EU”. De løfter var – og er – defineret i de såkaldte Københavns-kriterier, nemlig hvordan kandidatlande skal have udviklet sig efter kommunismen for at kunne blive medlem af EU.

Københavns-kriterierne stammer fra 1993 og blev fastlagt i et EU-topmøde i København med Poul Nyrup Rasmussen for bordenden.

Nye medlemslande skal bl.a. forsikre os om, at de har »institutioner, der sikrer demokratisk regeringsførelse«, og at det nye medlemsland »baserer sig på retsstatens principper.« De fleste af disse krav er senere udbygget ved EU-lovgivning, af EU-Domstolen og Menneskerettighedsdomstolen, og skal opfyldes også i dag og i morgen.

Hvad er det, der sker i Polen?

Jaroslaw Kaczynski stiftede, sammen med tvillingebroderen Lech Kaczynski, i 2001 partiet Lov og Ret. PiS. Det er en forkortelse, PiS, og ikke en kommentar. De stillede op til valget med super-kort varsel.

”Lov og ret”. Eller, som andre oversætter det: ”Lov og Retfærdighed’’. PiS.

 

Lech Kaczynnski. Wikipedia.

Hvordan gik det til? Midt under valgkampen i 2001 dukkede Lech Kaczynski op på statsminister Jerzy Buzeks kontor og sagde: ”Din regering er ikke baseret på lov og ret!” Lech var da justitsminister i Buzeks regering. ”Din regering er ikke baseret på lov og ret”, sagde justitsministeren!

Buzek var valgt for partiet Solidaritet, som havde fravristet kommunisterne magten. Det var brødrene Lech og Jaroslaw også. Hvad skete der? Lech blev fyret på stedet. Hvad ellers? Og Solidaritets epoke i polsk politik lakkede mod enden.

Samme dag stiftede brødrene partiet ”Lov og Ret”. De to brødre har/havde karisma, og det har haft kæmpe indflydelse på Polens nyere historie.

 

”Det er en forkortelse, PiS, og ikke en kommentar.”

Jaroslaw  Kaczynski har i dag magten over partiet. Han dikterer, hvad præsident Andrzej Duda skal gøre. Og han dikterer, hvorhen regering og parlament skal gå. Statsminister Beata Szydlo og partiets folkevalgte retter sig efter det. Jaroslaw Kaczynski er hverken medlem af regeringen eller parlamentet, men bestemmer altså. Han er formand for partiet PiS.

Jaroslaw Kaczynski. Super Express.

Hans bror, Lech Kaczynski, blev Polens præsident. Han døde i et tragisk flystyrt i 2010. Under en rejse til Rusland for at fejre en polsk mindedag, sammen med hele den polske elite, nationalbankdirektøren, hærchefen, medlemmer af regeringen og parlamentet, især partifæller, presse mv., styrtede flyet ned.

Det styrtede ned over Rusland, og alle blev dræbt, også præsidenten og hans frue. Det er aldrig blevet opklaret, hvad der skete. Havde Kreml en finger med i spillet her? Præsidenten og hans hustru blev begravet i Krakow, i slotskirkens gravkapel, men det var omdiskuteret, om det var for meget.

Hvorfor rejsen til Rusland? I Anden Verdenskrigs begyndelse, april 1940, blev flere tusind polske officerer ofret i en forfærdelig nedslagtning i Katyn, som dengang var polsk, men besat af Sovjetunionen, og som nu er russisk. Efter anden verdenskrig var det den herskende lære, at Nazityskland stod bag. Først i 2010 vedgik daværende præsident Vladimir Putin, at det ikke var Nazityskland, som stod bag masselikvideringerne, men Stalin, Sovjetunionen. I 1990 havde Mikhail Gorbatjof sagt noget lignende, men ikke som en ultimativ ”tilståelse”.

Valget i 2001, hvor Kaczynski-brødrene og deres nye parti PiS buldrede ind i parlamentet, ændrede til evig tid Polen. Solidaritets-bevægelsens politiske arm, altså partiet Solidaritet, gled helt ud. Ekskommunisten Leszek Miller blev statsminister med 41 pct. af stemmerne. Ekskommunisten Aleksander Kwasniewski var landets præsident (1995-2005).

Både Kwasniewski og Miller sad med ved de berømte rundbordssamtaler, ikke på Solidaritets-siden, men ved siden af Wojciech Jaruzelski, Polens kommunistiske enehersker. Rundbordssamtalerne væltede hele Østblokken, men det var Lech Walesas bedrift. Han gjorde det og fik med rette æren for det. Lech Walesa fik Nobels fredspris i 1983.

Efter østblokkens kollaps kaldte ekskommunisterne sig socialdemokrater, og deres parti er i dag oppositionsparti i Polen, hvor PiS har magten.

Hvordan ser det så ud i Polen i dag?

Først må det konstateres, at PiS er ultra, ultra højre. Langt til højre for f.eks. Dansk Folkeparti, Sverigesdemokraterne og Alternative für Deutschland. Nej til flygtninge, generelt nej til udlændinge, bekæmper med alle midler diversitet, arbejder for et homogent Polen, uden jøder og sigøjnere, det er imod homoseksuelle, siger nej til abort, er imod EU og Europarådet, og nej, nej, nej.

Men hvordan ser det så ud i Polen med PiS og dets absolutte flertal?

1#   Angreb på domstolene: Denne sommer fik regeringen med sit flertal i parlamentet vedtaget love, som bl.a. indebærer, at justitsministeren frit kan fyre og udnævne dommere, ikke kun højesteretsdommere, som Donald Trump er på jagt efter i USA, men også alle andre dommere.

Og så kan den polske justitsminister endda fyre alle medlemmer af Nationens Retsråd, som fører kontrol med dommerne og indstiller, hvem der skal udpeges som dommer til hvad og hvornår inden for retssystemet.

Lov og ret?

2#   Finansloven blev vedtaget uden om parlamentet. Regeringen trak alle sine egne medlemmer af parlamentet ud af parlamentssalen og vedtog i et tilstødende lokale finansloven for 2018. Statsminister Beata Szydlo sagde, at det er oppositionen, som er skandaløs, ikke PiS!

Lov og ret?

Statsminister Beata Szydlo og Jaroslaw Kaczynski.

3#   Den Polske Nationale Fond er endnu en opfindelse fra Lov og Ret. Den er finansieret af store statsejede selskaber og kan bruges frit af regimet, altså helt uden om statens budget og helt uden om, hvad partier kan modtage af bidrag, for fondens midler går ikke ind i partiets kasse.

Det lyder næsten som Kina, nemlig at regimet kan bruge penge helt uden om statens budget.

Lov og ret?

4#   Angreb på pressen: Og så har Polens regering, læs Jaroslaw Kaczynski, ligesom Donald Trump i USA, fokus på den polske presse og alle de falske nyheder, som pressen bringer. Også her er det som i Kina. Xi Jinping har under besøg hos Xinhua og det kinesiske stats-tv mindet dem om, at de ikke er sat i verden for at være kritiske over for styret. De er sat i verden for at formidle og forklare partiets og regeringens politik.

Det samme har Jaroslaw Kaczynski sagt i Polen. Det bekymrende er, at den polske presse har taget ved lære af det og nu gør netop det.

Lov og ret?

Adam Michnik. 13 XI 2017.

5#   Michnik: Den store polske avis med rødder i Solidaritet, Gazeta Wyborcza, har i mange år haft en karismatisk chefredaktør, Adam Michnik, som var assistent for Lech Walesa. Han sagde, da Sovjetunionen kollapsede, og Polen fik sin frihed med demokrati og markedsøkonomi: »Efter kommunisme følger nationalisme.«

Sammen med de forskellige brud på retsstatens principper blæser der nationalistiske vinde over Polen. Nationen er delt. Polakker i titusindvis protesterer i gaderne, nogle for og andre imod PiS. Begge sider svinger med det polske flag, og begge sider føler, at de er patriotiske og forsvarer den nationale stolthed. Nogen for det nationalistiske styre, andre imod.

6#   Trump, Xi og Kaczynski: Michnik tænkte ikke på Donald Trump. USA har aldrig været kommunistisk. Han tænkte ikke på Xi Jinping. Kina har ikke forladt den kommunistiske vej. Han tænkte ikke på Danmark, Sverige eller Tyskland.

Han tænkte på Polen. Men han kendte ikke Kaczynski.

 

Se denne artikel som kronik i Jyllands-Posten den 26. november 2017 under overskriften ”Hvad er det, der sker i Polen?” Bemærk navnlig den flotte illustration, af illustrator Rasmus Sand Høyer”, hvor Jaroslaw Kaczynski med venstre hånd og i strakt arm holder en juridisk lærebog med titlen ”Lov og Ret”, mens han i en taleboble siger ”PiS og Papir”. Se her.

Kronikken er kommenteret af chefredaktør Jens Mørch i polennu.dk den 18. december 2017. Besøg den fremragende polennu.dk.

Køb et foredrag om Polen? ”Køb et foredrag”.

 Se også ”Dansk krigsskib og turisme i Nordkorea”.

 

 

 

 

Del