Religion i Kina

Af Laurids Mikaelsen, fhv ambassadør i Kina mv.

Ikke offentliggjort. December 2016. Senest revideret 4. april 2017.

Det giver sig selv, at kineserne i princippet er ateister. Religion er uforenelig med den kommunistiske ideologi. Men alligevel er der i Kina millioner af troende. Det er tilsyneladende et paradoks. Sagen er den, at de fleste kinesere lever med en række traditionelle ritualer, som forfædre gennem århundreder har bragt videre fra en generation til den anden.

Det har længe været diskuteret, og det diskuteres stadig, om Confusius’ lære er en religion eller en filosofi, en slags datidens takt og tone.

Confusius levede i femhundrede-tallet før vores tidsregning, fra 551 år før til 479 før vores tidsregning. Det er utroligt, at vi ved det.

Hvis en kineser ikke lige kan huske, hvad det nu var Kejser Xianfeng (1841-42) havde bedrevet, så er det helt sikkert, at han kender Confusius og mange af hans anvisninger. I hvert fald lever han efter flere af dem, fordi det er nedarvet gennem generationer.

Vi kender dét om hierarkiet i familien og i samfundet, respekten for ældre, kvindens rolle i familien, respekt for myndigheder osv. Det stammer alt sammen fra Confusius.

Når det diskuteres, om confusianisme er en religion eller noget andet, skyldes det formentlig to forhold. Kineserne har et noget specielt forhold til religion. Hvor vi i Vesten er protestant, ateist, buddhist, muslim, eller mormon osv., er kineserne mere tolerante, mere pragmatiske.

De er typisk lidt af hvert, lidt afhængigt af hvor de bor eller kommer fra, eller hvad der nu har været traditionen i familien gennem mange generationer.

Det er almindeligt, at kineserne gør både det ene eller det andet, for en sikkerheds skyld. Det gør jo ikke noget, og det ville være kedeligt, hvis man gik glip af et mirakel, fordi man ikke fik rullet de rigtige bederuller.

Kineseren kan på en halv gå fra det ene tempel, daoistisk, buddhistisk, en kristen kirke osv. på små visitter lige i rap, hvor de (lader som om de) beder en lille bøn eller på anden vis viser respekt.

Vi har allerede været inde på,  at kineserne har en pragmatisk tilgang til religion. I princippet er Kina og kineserne ateister, men som anført ovenfor praktiserer mange kinesere, selv om de ikke er religiøse i vores forstand, ritualer, som hidrører fra de forskellige religioner.

Kristendom

Der har i mere end hundrede år været kristne kinesere. Ganske vist har det ofte været forbundet med livsfare, således i Kommunistpartiets første år. Helt galt var det under kulturrevolutionen, hvor kristne blev udsat for en særlig forfølgelse. Det var derfor de allerfærreste, som turde dyrke den kristne tro. De gjorde det – og gør i dag – i dølgsmål.

Læs mere i hæftet ”Kina i dag – Religion på Kinesisk

Se også “Dr. Mikaelsen i Kina

Et foredrag om religion i Kina? Gå til “Køb et foredrag

Del