Kina, USA og Europa

Af Laurids Mikaelsen, foredragsholder og fhv. ambassadør i Polen, Kina og Litauen, fhv. ministerråd i USA

9. december 2016. Senest revideret mart 2017.

USA har i de senere år under Præsident Barak Obama intensiveret den amerikanske inddæmning af Kina, økonomisk og politisk. Barak Obama indgik en vigtig aftale om, at USA og Kina ville tiltræde klimaaftalen fra Paris, men det blev ikke til så meget, for den nyvalgte præsident Donald Trump har kort efter han blev valgt – igen – sagt, at den aftale ikke bliver til noget.

Kina kan derfor indtage en global førerposition når det gælder klimaet. Det åbner mulighederne for et godt samarbejde mellem Kina og Europa, et samarbejde, som USA derfor vil være ude af.

Det sikkerhedspolitiske, som USA ville kalde det under Obama, er også gået i glemmebogen med valget af Donald Trump. USA har gennem flere år intensiveret inddæmningen af Kina i Stillehavet, men selv om en voldgiftsret sagde, på vegne af Filippinerne, stærkt støttet af USA, at Kinas krav i Det Sydkinesiske Hav er helt ud i skoven.

Se bare her, hvor kompliceret det er. Kina har krav, men det har Filippinerne, Vietnam og andre også.

 

 

 

 

Et foredrag om Donald Trump og Kina? Gå til “Køb et foredrag

Se også “Kina står for det stabile

Se også “Voldgift om Det Sydkinesiske Hav

 

Del