Kina og Europa

Af Laurids Mikaelsen

9. december 2016. Revideret senest 18. april 2017.

Vi kender det europæiske verdenskort. Europa ligger i midten med Afrika nedenunder. USA ligger til venstre, hvor Grønland er ved at falde ud over horisonten. Og til højre har vi Asien, hvor Japan og Australien er tæt ved at falde ud over kanten.

Sådan ser kineserne ikke på det.

Som man kan se af det kinesiske verdenskort, er det ”Riget i Midten”, som ligger – ja – i midten. Dér ligger også Australien, som er kommer ind i varmen. Det samme gælder Japan og i det hele taget Kinas nærområde. Læg mærke til det.

Amerika ligger til højre som en krum banan. Hvis kineserne bruger verdenshjørner til at beskrive geografien, er USA ”Østen”.

Hvor er så Europa? Dér hvor Grønland var ved at falde ud over kanten på vores verdenskort. Bemærk, at Europa i den kinesiske del af verdenskortet er ganske lille. Danmark kan man slet ikke få øje på.

Det afspejler meget godt, hvordan kineserne ser på omverdenen, også på Europa. Hvis relationerne skal plejes, skal vi selv sørge for det.

Kinesernes fokus, når det gælder forholdet til andre lande, er primært rettet mod de umiddelbare naboer. De to lande på den koreanske halvø, Japan, Vietnam, Indonesien, Malaysia, Singapore, Australien osv.

Europa er lang nede på listen, altså som illustreret i det kinesiske verdenskort. USA er derimod en helt anden faktor for Kina. Europas samhandel med Kina er større end den amerikanske, men det som gør den helt store forskel er, at USA er – og fremover vil være – stormagten i Stillehavet, og at USA bestandigt skylder Kina for at forvride samhandelen og stjæle amerikanske arbejdspladsen.

Europa er meget mindre kritisk over for Kina. Det gæder EU, men også medlemslandene. Kina vil helst have bilaterale relationer med medlemslandene, ét ad gangen, så det er hovedforklaringen på, at EU-landene konkurrerer om Kinas gunst.

Se også “Kineserne kommer

Se også “Forretning i Kina

Se også “Kinesisk kunst og efterabelse

Intern efteruddannelse om Kina, vores vigtigste marked? Gå til “Køb et foredrag

Del