Forretning i Kina

Af Laurids Mikaelsen, foredragsholder og fhv. ambassadør i Kina

Den 9. december 2016.

For en dansker, som vel gøre forretning med kineserne er det vigtigt at kende noget til den kinesiske kultur, eller rettere kulturforskellene mellem Kina og Vesten, herunder Danmark

Lad os her bare se på et enkelt element i forretningsmanden ”to do”, nemlig kunsten at skåle på kinesisk.

Når der skåles, skal man huske at respektere den gældende rangorden, både i den danske delegation og den kinesiske. Nu er det med at holde tungen lige i munden:

I Danmark ved vi jo godt, at når der skåles, løfter vi glasset, men det er helt uhørt – uhøfligt efter kinesisk tradition – at gæsten løfter glasset højere end værten. Glasset skal hæves i overensstemmelse med den hakkeorden, som vi allerede har været inde på, men altså ikke højere end værtens glas.

På den kinesiske side af bordet vil den danske forretningsmand kunne se, hvis han altså har blik for det, at højden i glassets himmelflugt følger den gældende kinesiske hakkeorden. Nr. 2 løfter glasset næsten lige så højt som chefens, og den mindst prominente på listen løfter glasset forsigtigt, så han ikke fornærmer nogen i den kinesiske delegation, heller ikke den næstsidste på deltagerlisten. Kineserne kender altid deres plads i hierarkiet.

Kineserne kan slet ikke finde ud af det, hvis der – med hensyn til glassets hævning – er vild forvirring på den danske side. Det er helt uhøfligt efter kinesiske forhold. De har jo lagt bordplanen sådan, at nr. 1 i den danske delegation sidder i midten, over for værten, og nr. 2 og 3 ved siden af nr. 1, derefter nr. 4 og 5 osv., som anført på den danske delegationsliste.

Det er altså en kunst at hæve glasset ved en skål. Noget andet er, at kineserne forventer, at glasset tømmes i ét drag. Det gælder navnlig, når værten udbringer en skål. Alt andet er uhøfligt. ”Gan bei” betyder skål, men mere præcist ”tøm glasset”. Efterhånden, hvor kineserne på skift udbringer en skål, selvfølgelig i rette hakkeorden, ………

Stop Verden. Jeg vil af.

Et foredrag om kulturforskelle mellem Danmark og Kina? Gå til “Køb et foredrag

Arbejder dine medarbejdere med infrastrukturprojekter i Kina? Hvad med et internt arrangement om forretning i Kina? Gå til “Køb et foredrag” i bjælken ovenfor.

Se også “Kineserne kommer

Del